Fremtidens arbejdsmarked er interim

Vidste du at fremtidens arbejdsmarked er interim? I fremtiden bliver det kun endnu vigtigere, at virksomheder kan reagere og tilpasse sig hurtigt. Dermed kommer interim managers, vikarer og freelancere til at spille en vigtig rolle, mener direktør i Nextt Management, Christian Hvashøj.

Hvordan tror du, arbejdsmarkedet vil se ud i fremtiden?

”Fremtidens arbejdsmarked vil blive præget af forandring, og vi ser allerede tendenserne nu i form af Gig Economy, projektbaseret arbejdskraft og freelancere. Syv ud af ti af vores interim manager-kandidater siger, at årsagen til, at de har forladt deres trygge job, er, at de har været trætte af interne møder og konstant at skulle gøre hoserne grønne for at kunne opnå næste forfremmelse, mens deres lederskab aldrig for alvor er blevet sat i spil.

I en interim manager-stilling bruger du i den grad dit lederskab, og derfor tror jeg, at vi vil se endnu flere, der går denne vej, især fordi virksomheder nu også er begyndt at se fidusen i fleksibel arbejdskraft flere forskellige steder. Historisk set har interim været på turn-around cases, hvor de enten har skullet slukke ildebrande, være bødler eller rydde op, men nu kommer de også ind i vækstfaser, hvor tingene sker så hurtigt, at virksomheder ikke kan nå at tilegne sig viden nok. I stedet plukker de en erfaren ressource fra hylden i form af en interim manager, der har prøvet det før – og som kan gøre det hurtigt, og det kommer vi til at se meget mere af.”

Hvad er flydende arbejdskraft?

”Definitionen er i Nextt Managements optik, at du kan tilknytte arbejds- og ledelseskraft på fleksible vilkår. Her kan du tage folk ind i en aftalt periode, og du kan komme af med dem let og billigt – og det kan du jo ikke med fastansatte. Den unge generation har et andet mindset end den ældre, og derfor er det også fint med dem, at de stempler ind og ud – også på lederniveau – så længe deres kompetencer bliver brugt bedst muligt. De er vokset op med fleksibilitet og har forventninger og krav til deres arbejdsliv, men det er ikke nødvendigt for dem at få en sølvnål, og dermed er det også en tendens, der passer dem.”

Hvad tror du bliver definerende på arbejdsmarkedet i fremtiden?

”Vi skal alle finde ud af, hvad det er vi arbejder for. Virksomheder skal finde ud af de fastansattes retning og få mobiliseret dem til det ud fra en tydelig strategi. Og så bliver det en øvelse i at få interim managers, freelancere og andre med løskontrakter til at spille ind i organisationen, som supplement til de fastansatte.”

Hvordan kan interim managers passe ind i fremtidens arbejdsmarked?

”Interim managers har et mindset, hvor fokus er løsninger. De ved, at de ikke kan gøre det alene, men de er ikke låst af karriere, politik og hierarki, så de kan se klart og uden bias på problemstillingerne, og ud fra det være handlekraftige og bringe eksekveringskraft til en organisation. Interim managers er ikke låst af, at beslutningen måske ikke er den rigtige for de nærmeste, hvis den er rigtig for virksomheden og kunderne, og derfor er de ikke bange for at træffe beslutninger, da de ikke har en taburet, der skal forsvares. Den type mindset kommer virksomheder til at få brug for i fremtiden, fordi de hele tiden skal være omstillingsparate.”

Tror der vil komme flere ansættelser af denne type?

”Jeg tror, at interim-markedet vil vokse, ja – i forskellige former og af forskellig karakter. Årsagen skal findes i, at kandidater ønsker sig et mere fleksibelt og selvstændigt arbejdsliv, mens virksomheder er begyndt at se fordelene i netop denne fleksibilitet, som kandidaterne tilbyder. Allerede for en tre-fire år siden oplevede vi, at flere på kandidatsiden kom til os og sagde, at de gerne ville være interim managers, fordi de ønskede, at deres lederskab blev sat mere i spil – det oplevede de nemlig ikke, at det for alvor gjorde i deres corporate karrierer. De ville kort sagt have mulighed for større værdiskabelse og bruge deres værktøjskasse og lederskab. Det var interessant, for typisk har interim managers været oppe i årene og har været sikret økonomisk, men her kom der nogen, der normalt ville have brug for en stabil indkomst og efterspurgte noget andet end det, som det etablerede arbejdsmarked kunne tilbyde.
Pt ser vi en stigning på både interim-, vikar- og freelanceområdet. Markedet vokser støt indenfor vores niche, og det hænger sammen med, at erhvervslivet i højere og højere grad har behov for at kunne omstille sig hurtigt, og derfor har de brug for større fleksibilitet – også på ledelsesniveau.”

Hvad skal virksomheder være forberedt på i fremtiden?

”Det største konkurrenceparameter bliver deres forandringsparathed. Virksomheder skal se på deres organisation og overveje fleksibilitet i alle dele af virksomheden fra produktion til organisering. Virksomheder har brug for en agilitet og hurtig tilpasningsevne, fordi tingene sker så hurtigt. Kommer der en mulighed i markedet, kan du ikke længere bruge 12-18 måneder på at lægge en strategi, du skal handle nu, og det kommer til at gå endnu hurtigere i fremtiden.

Men det handler dog ikke kun om fysisk omstilling – det er også i hovederne på folk, der skal ske tilpasning. Ligegyldigt hvor meget vi digitaliserer og robotificerer det hele, er der stadig mennesker involveret, og derfor skal top- og mellemlederne justere, tilpasse og forny deres mindset, så de kan drive mod ting hurtigere, end de gør i dag. Endeligt handler det også om kompetencer og erfaringer, så virksomheder ikke er helt jomfrulige, hver gang de skal skifte retning. Her er interim managers et godt redskab, fordi de kommer med erfaring, viden, et netværk og lederskab, der kan være med til hurtigt at skabe den nødvendige forandring” afslutter Christian Hvashøj.

Sign up til vores Nyhedsbrev her:

Nyhedsbrev og følg os på LinkedIn