En hurtig ændring af den ledelsesmæssige organisation

CEO i Fritz Schur Energy, Mads-Ole Astrupgaard har brugt interim managers af flere omgange. For ansættelsestypen passer godt ind i en virksomhed, der er præget af internationale politiske strømme, og derfor regelmæssigt skal ændre kurs

I vindmølleindustrien går forretningen kort sagt efter vindens blæsen.

I perioder er der utroligt travlt, hvorefter det bliver vindstille
Branchen er politisk betinget, og behovene er dermed foranderlige, alt efter regeringernes politik i de lande, hvor slutkunden befinder sig. Derfor har man i Fritz Schur Energy gennem årene arbejdet med fleksibel arbejdskraft, og det var ingen undtagelse, da virksomheden skulle på jagt efter en COO.

”Vi har vores grundstamme, og så tænker vi fleksibelt derudover – både indenfor eksempelvis produktion og lager. Det betyder, at vi hiver folk ind i perioder for at løse opgaver, idet det økonomisk er en fordel for os. Men vi overvejer dog altid, om vi kan se disse folk i vores grundstamme, hvis de kommer med en erfaring og viden, som vi også kan bruge på lang sigt.”

”Vi skal grundlæggende gøre, hvad vi kan, for at være konkurrencedygtige. Vores kerneproduktion og kerneleverance skal sidde på rygraden, for her kan vi ikke hele tiden køre med interim managers og vikarer, men der er masser af andre steder, hvor vi kan supplere med denne type arbejdskraft.”

Mads-Ole Astrupgaard, CEO i Fritz Schur Energy

Ro i maven

Fritz Schur Energy har både brugt interim managers indenfor produktion, finance, business controlling, kvalitetskontrol og engineering, og altså nu også på vicedirektørposten.
”Når vi ser på den seneste interim manager – COO’en – handlede det om, at vi havde behov for relativt hurtigt at flytte den ledelsesmæssige organisation og splitte den op, og derfor tog jeg fat i Nextt Management for at finde en løsning,” siger Mads-Ole Astrupgaard.

”Konkret fik vi en række kandidater ind til interviews, hvor jeg tog kolleger og eksterne partnere med, og herudover skulle kandidaterne igennem en ekstern assesment. For jeg tror ikke på den med, at man bare kan tage en interim manager ind og så teste dem af i rollen. Jeg har brug for sikkerhed og ro i maven fra starten, ved at vide, at selv om han eller hun skal være hos os kort tid, er vedkommende den rigtige. For du kan lave utrolige ulykker i en organisation, hvis du er forkert til virksomheden.”

Mads-Ole Astrupgaard vidste nemlig, at den nye COO ville ende midt i orkanens øje. ”Personlighedstesten blev brugt til at finde ud af, hvordan han reagerede under pres – for her var der mega modvind, og den ville kun blive værre. Og da jeg selv er gammel konsulent, ved jeg, at man ikke bare lige kan se på folk, hvad de kan og ikke kan, det skal testes, for at man kan være sikker i sin sag. Jeg vil kort sagt vide, hvem det er, jeg investerer i.”

Skal formå at gå efter bolden

Mads-Ole Astrupgaard var faktisk interesseret i at hyre en COO til et fast job, men fremfor at gå til et headhunterbureau, gik han til Nextt Management, fordi det skulle gå hurtigt.

”Vi har haft interims i virksomheden, som var så frie fugle, at de for alt i verden ikke ville fastansættes, så jeg vidste også, at det måske ikke kunne lade sig gøre at finde en COO, der ville det. Derfor var udgangspunktet, at vi skulle finde en, der kunne skabe resultater hurtigt. Jeg stiller ret høje krav til interim managers, fordi jeg giver dem mandat til at eksekvere, og de som nye ikke er fedtet ind i politik og derfor har frit lejde. For jeg hader politisk fedteri, så når der skal ske ændringer i Fritz Schur Energy, ønsker jeg, at vedkommende, der skal foretage disse ændringer, formår at gå efter bolden,” forklarer Mads-Ole Astrupgaard og fortsætter:

”Den kandidat, som Nextt Management fandt, kunne netop det, og så ville han gerne fastansættes. På den måde endte processen som en succes hele vejen rundt.”

Målet er det vigtigste

Det handler langt mere om erfaring og viden end faglighed, når Mads-Ole Astrupgaard er på jagt efter en interim manager. For eksekvering er det vigtigste.

”Hvis du er hos os i en kortere periode, og du kan leve med at folk ikke nødvendigvis har dig med i deres aftenbøn, kan du bedre komme fra A til B hurtigt, og det kan være vigtigt. En interim manager kan kort sagt reagere hurtigere, fordi de ikke behøver at fokusere på det tætte kollegaskab, men stift kan rette øjnene mod boldene.

Måske der kommer frispark og straffe, men han eller hun kan score flere mål, og det er vigtigt, fordi målet er det hellige – ikke altid processen,” slutter Mads-Ole Astrupgaard.

”Virksomheder skal kunne reagere og agere hurtigt, og alt, hvad der ikke er din kerneforretning, bør derfor være omkostninger, som er variable. Og dermed tror jeg også, at interim managers, konsulenter og selvstændige går en spændende fremtid i møde. Det her er kun starten, arbejdsmarkedet bliver kun mere foranderligt herfra.”